Baggrunden bag opfindelsen af LEGO Teglsten

Når det kommer til alting, skifter danske møbler, øl og bagværk sig ud, men landets mest berømte eksport er uden tvivl små legetøjstene. I løbet af 2016 blev over 75 milliarder af de farverige plastiksten solgt, og det 85-årige selskab bag dem regerer som en af ​​verdens mest ikoniske legetøjsfabrikanter. Men hvis det ikke var for en række brande – og en genial træarbejder – kan LEGOS aldrig være blevet bygget.

LEGO-historien startede i en dansk træbearbejdningsbutik i dagene før elektricitet. På det tidspunkt var Billund en uklar landsby, og Ole Kirk Christiansen var bare en simpel snedker med ambition. Som ung ungdomsherre vendte Christiansen sin kærlighed til whittling og leget med træ til en forretning og i 1916 åbnede han sin egen butik.

Først producerede Christiansens butik møbler som stiger, afføring og strygebrætter. Men i 1924 satte hans sønner, som han var på udkig efter at udvide sin succesfulde forretning, ved et uheld en bunke fliser i butikken. De flammer, den producerede, ødelagde hele bygningen – og familiens hjem.

Andre har måske givet op med et totalt tab, men Christiansen så ilden som en undskyldning for simpelthen at bygge et større værksted. Tragedien fortsatte dog at strejke. I 1929 dræbte den amerikanske aktiemarkedsnedslag verden til depression, og Christiansens kone døde i 1932. Bøjet af personlig og økonomisk katastrofe slog Christiansen meget af sin stab og kæmpede for at få enderne til at mødes.

Lidt vidste han, at disse tragedier ville danne grundlag for en af ​​virksomhedens store comeback-historier. Siden gange var så hårde, gjorde Christiansen den hårde beslutning om at bruge hans træ til at skabe billige varer, der rent faktisk kunne sælge. Blandt dem var billige legetøj.
Beslutningen udbetalt ikke først. Christiansen slog faktisk i konkurs, men nægtede at stoppe med at lave legetøj, da hans søskende forsøgte at gøre det til en betingelse for et redningslån. Men hans kærlighed til legetøj skubber virksomheden fremad, selv når den halter. Han omdøbt til firmaet for at afspejle sin nye retning: Leg godt, eller “spil godt” blev LEGO.

Christiansen kan have været en god strygebrætterbygger, men det viste sig at han var en strålende toymaker. Han nægtede at skære hjørner til de legetøj, hans firma producerede. Snart blev hans prototyper til geniale modeller af biler og dyr og hans sødtrækkende legetøj blevet en national fanbase. Hans bestseller, en træand, hvis næb åbner og lukker når trukket, er nu en eftertragtet samleobjekt.

I 1942 truede en anden brand, da Tyskland besatte Danmark, Christiansens levebrød, da hele fabrikken igen brændte til jorden. Men da var han etableret nok til ikke kun at hoppe tilbage, men at se fremad. Da anden verdenskrig sluttede, var mange traditionelle fremstillingsprodukter, der bruges til at producere forbrugsvarer, simpelthen ikke tilgængelige. Som følge heraf så mange producenter på fremskridt i plastik for at skabe billige alternativer.

Blandt dem: plastindsprøjtestøbning, hvor smeltet plast er tvunget ind i hulrummet af en præcis støbeform. På grund af mangel på materialet forbød den danske regering sin kommercielle anvendelse indtil 1947. På trods af forbuddet købte Christiansen Danmarks første plastindsprøjtestøbemaskine i 1946 og begyndte at eksperimentere med det til sine legetøj. I 1947 fik han endelig lov til at bruge det til varer, han kunne sælge, og i 1949 oprettede firmaet et plastprodukt kaldet Automatic Binding Brick.

Legetøjet ser meget ud som en moderne LEGO-mursten, og ifølge LEGO var den kendsgerning, at navnet hedder engelsk, ikke dansk, en hyldest til de allierede styrker, der befriede Danmark og satte en stopper for anden verdenskrig. Legetøjet var inspireret af et sæt selvlukkende mursten opfundet af et britisk selskab, Kiddicraft. (LEGO siger, at Kiddicraft fortalte virksomheden, at det var fint at bruge designet, men i 1981 købte de formelt rettighederne til Kiddicraft-klodser fra deres opfinderes efterkommere.)

Christensen og hans søn, Godtfred, forbedrede det britiske design og begyndte at sælge plastiksten i 1949. Selv om de ikke var LEGOs mest populære legetøj, blev de mere og mere populære som årene gik.

Ole Kirk døde i 1952, ligesom hans søn var ved at bruge de enkle automatisk bindende mursten som grundlag for et fuldt udspillet “System of Play”. Udformet på princippet om, at alle blokke skal indlåses og være indbyrdes forbundne og øge både barns og salgs fantasifulde potentiale – systemet blev grundlaget for den moderne LEGO. Det betyder, at enhver LEGO-blok, der er produceret siden 1955, kan sammenlåses med andre.

Bare fem år efter at have lanceret sit system of play, opretholdt LEGO en tredje katastrofal ild. Ligesom den første forseglede denne blæse selskabets skæbne: Siden ilden brændte hele firmaets trælegetøjsopgørelse, besluttede virksomheden at grøfte træ for godt og fortsætte med plastik.

I dag betyder beslutningen stor forretning. Billund, Ole Kirks ukendte by, er et turistmål, og LEGO-koncernen har bygget sig i en industri titan. Men det ville aldrig være sket uden de enkle mursten – eller de brande, der næsten ødelagde en families drøm tre gange over.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *